Sermaye Piyasasında Halka Arz Bağımsız Denetimi
Sermaye Piyasasında Halka Arz Bağımsız Denetimi
Pangea olarak, sermaye piyasasında halka arz sürecinde şirketlere sağladığımız bağımsız denetim hizmetleriyle işletmelerin şeffaflık ve güvenilirlik standartlarını en üst düzeye çıkarmayı taahhüt ediyoruz.
İzahname ve sirkülerler için özel bağımsız denetim hizmeti sunarak ulusal ve uluslararası bono, tahvil ve hisse senedi ihracı süreçlerinde şeffaflığı ve güvenilirliği sağlıyoruz.
Türkiye Sermaye Piyasaları standartlarına göre, halka açık olmayan şirketlerin halka arz sürecinde finansal tabloların özel bağımsız denetimden geçmesi gerekmektedir. İzahnamede yer alacak finansal tabloların içeriği ve denetim süreci, halka arz dönemine uygun olarak belirlenmektedir.
Denetim ve Güvence Hizmetleri
Uzmanlıkla Yürütülen Halka Arz Denetim Süreçleri
Firma olarak, halka arz öncesinde hazırlanan izahname ve sirkülerlerde yer alacak finansal tabloların özel bağımsız denetim hizmetini özenle yürütmekteyiz. Bu süreçte, Türkiye Sermaye Piyasaları kuralları doğrultusunda paylaşılacak finansal bilgilerin doğruluğunu ve güvenirliğini sağlamak öncelikli hedefimizdir.
Halka arz sürecinde bağımsız denetim, şirketlerin mali tablolarının doğruluğunu, tutarlılığını ve şeffaflığını garanti altına almak adına kritik bir öneme sahiptir. Pangea olarak, deneyimli denetçilerimizle birlikte şirketlerin halka arz öncesinde ve sonrasında tüm denetim süreçlerini titizlikle yürütüyor, yasal düzenlemelere tam uyum sağlıyor ve şirketlerin yatırımcılara güven veren finansal bilgiler sunmalarını destekliyoruz.
Halka Arza Karar ve Hazırlık Süreci
- Finansman Sağlamak
- Yurt içi ve Yurt dışı Yaygın Tanıtım
- Kredibilite
- Globalleşme
- Kurumsallaşma
- Şirket içi çalışma grubunun oluşturulması
- Aracı kuruluş seçimi/piyasa danışmanlığı anlaşması yapılması
- Bağımsız denetim çalışmasının başlatılması
- Esas sözleşme tadili ve Genel Kurul Kararı
Halka Arz Süreci – (Yaklaşık 5-6 hafta)
- SPK ve Borsa İstanbul’a başvuru
- SPK ve Borsa İstanbul uzmanlarının şirket incelemeleri
- Takas ve Saklama Bankası ve MKK’ya Müracaat
- Borsa İstanbul tarafından şirketin işlem göreceği pazarın belirlenmesi
- Kurul tarafından izahnamenin onayı
- Payların halka arz edilmesi ve satış sonuçlarının bildirilmesi
- Borsa kotuna alınma ve payların işlem görmeye başlaması
Önemli Konular
- Hikaye – İyi kurgulanmış, cazip bir yatırımcı ‘hikayesi’
- Uygunluk – Mevcut sermaye ve organizasyon yapısının uygunluğu
- Finansal Performans – Geçmiş finansal performansın uygunluğu
- Planlama – Vergi planlaması Hukuki yapılanma
- Raporlama – Yönetim raporlaması ve finansal raporlama sistemlerinin kalitesi
İşlem Görme ve Sonrası
- Bağımsız Denetim Yükümlülüğü: Şirketler, bağımsız denetimden geçmiş yıllık ve 6 aylık tablolar ile ara dönem finansal tablo ve dipnotlarını hesap döneminin bitimini izleyen ve SPK’ca belirlenmiş olan süreler ve esaslar dahilinde kamuya duyurulmak üzere KAP’a göndermektedirler.
- Kamuyu Aydınlatma Yükümlülüğü: Kurulun II -15. I sayılı “Özel Durumlar Tebliği ” ile belirlenmiştir. Burada belirtilen özel durumların gerçekleşmesi durumunda, bu bilgilerin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanması gerekmektedir.”
- Kâr Payı Dağıtımı: Halka açık anonim ortaklıkların kârlarını dağıtım esasları, Sermaye Piyasası Kurulu’nun II – 19 . I Sayılı Kâr Payı Tebliği ile düzenlenmiştir.
- Yatırımcı İlişkileri Bölümü Kurulması: Payları Borsada işlem gören ortaklıklarda, “Yatırımcı İlişkileri Bölümü” kurulması zorunlu olup , bu amaçla görevlendirilen personel , pay sahipliği haklarının kullanılması konusunda faaliyet göstermek, yönetim kuruluna raporlama yapmak ve yönetim kurulu ile pay sahipleri arasında iletişimi sağlamakla görevlidir.
- Lisanslı Personel Çalıştırılması: Halka açık şirketlerde Yatırımcı İlişkileri Bölümü Yöneticisi’nin “Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı” ve “Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı”na sahip olması ve şirkette tam zamanlı yönetici olarak görevlendirilmesi zorunludur.
- Denetimden Sorumlu Komite Kurulması: Kurul düzenlemeleri uyarınca halka açık şirketlerin Denetim komitesi kurması zorunludur. Komite; muhasebe sistemi, finansal bilgilerin kamuya açıklanması, bağımsız denetim ve şirketin iç kontrol sisteminin işleyiş ve etkinliğinin gözetimini yapar.
Mevzuat
- Borsa İstanbul Kotasyon Yönergesi – borsaistanbul.com/urunler-ve-piyasalar/duzenlemeler/yonergeler
- Kotasyon Ücret Tarifesi – borsaistanbul.com/datum/Kotasyon_Ucret_Tarifesi.pdf
- Pay Tebliği (VII-128.I) – spk.gov.tr/apps/mevzuat/
- İzahname ve İhraç Belgesi Tebliği (II-5.I) – spk.gov.tr/apps/mevzuat/
- Sermaye Piyasası Araçlarının Satışı Tebliği (II-5.2) – spk.gov.tr/apps/mevzuat/
- Özel Durumlar Tebliği (II-15.1) – spk.gov.tr/apps/mevzuat/
- Kurumsal Yönetim Tebliği (II-17.I) -www.spk.gov.tr/apps/mevzuat/
Pangea olarak, sermaye piyasasında halka arz sürecinde şirketlere sağladığımız güvenilir, şeffaf ve uzman bağımsız denetim hizmetleriyle işletmelerin büyüme ve başarı hedeflerine ulaşmalarına destek olmaya devam ediyoruz.